

Patarimai: 105
PASPAUSKITE, NORĖDAMI SUŽINOTI DAUGIAU:
1. Vietoje vienkartinių servėtėlių bei popierinių rankšluoščių, biure, kelionėse bei namie pasirink medžiaginius rankšluostėlius.
Medžiaginiai rankšluostėliai yra draugiški aplinkai, ženkliai taupo Jūsų pinigus, gali būti naudojami daugelį kartų, geriau sugeria drėgmę bei nuvalo nešvarumus.
2. Dalinkis ūkio ir namų apyvokos daiktais. Slidės, keturvietė palapinė ar retai naudojamos kopėčios — kam pirkti viską?
Dalinkis ūkio ir namų apyvokos daiktais su kaimynais ar draugais. Juk tai ne tik taupo vietą tavo namuose, skatina bendrauti, bet ir mažina vartojimą. Prieš pirkdamas — pagalvok, ar negali pasiskolinti, o kai įsigijai — dalinkis!
3. Rūšiuokite atliekas: popierius, plastikas, stiklas, metalas metami atskirai, o organines atliekas galite panaudoti kompostui.
Prie namų dažniausiai galime rasti trijų spalvų konteinerius, palengvinančius mums rūšiavimą: geltonas – skirtas plastikui; žalias – stiklui; mėlynas – popieriui. Taip surūšiuota surinkta žaliava paskirstoma ir atiduodama perdirbti.
Atsisiųsti rūšiavimo ABC:
4. Šiukšlių maišus namuose panaudokite daugiau nei vieną kartą.
Plastikas suyra mažiausiai tik per 500 metų – nesurūšiuotas ir neperdirbtas vienas plastikinis maišelis lieka daugiau nei dešimčiai kartų po mūsų.
5. Atpraskite naudoti plastikinius maišus, rinkitės tik daugkartinio naudojimo maišus.
Pasaulyje per metus sunaudojama apie 1,2 trln. plastikinių maišelių, vidutiniškai po 300 kiekvienam suaugusiam gyventojui, arba po 1 mln. maišelių per minutę. Kasmet per 100 000 paukščių, banginių, ruonių ir jūros vėžlių uždusina paprasčiausi prekybos centruose naudojami plastikiniai maišeliai, dar šimtai tūkstančių jūros gyvūnų rimtai suserga, prariję medūza palaikytus polietileninius pirkinių maišelius.
6. Pirkdami prekę parduotuvėje, atsisakykite papildomo įpakavimo ar maišelių, rinkitės didesnės pakuotės arba prekę su kuo mažiau įpakavimo.
Parduotuvėse didelės pakuotės prekės yra geresnio kainos ir kiekio santykio nei mažos pakuotės, taigi, apsipirksite ekonomiškiau, o kartu ir tausosite aplinką.
7. Panaudokite daiktus kelis kartus, atsisakykite, kas nėra būtina, perdirbkite: Reuse, Refuse, Recycle!
Pirkite patvaresnius daiktus, jei nebenorite jų naudoti, pasidomėkite, kam galite atiduoti. Senieji jūsų drabužiai gali būti pakartotinai naudojami kaip dėvėti drabužiai arba gali būti susmulkinti ir perdirbti į žaliavą tekstilės pramonei ir pakuotės medžiagoms. Jei neturite kur kitur panaudoti, tuščias popierines dėžutes galite panaudoti kaip židinio prakurą. Pagalvokite ir apie tai, kur galėtumėte panaudoti tuščias spalvingas metalines dėžutes nuo arbatžolių ar kitų birių produktų.
8. Geriamam vandeniui rinkitės vandens filtrus, didelės talpos arba daugkartinio naudojimo tarą.
Vien tik Europoje išmetama 30 milijonų plastikinių butelių, kiekvieną dieną! Plastikas suyra mažiausiai tik per 500 metų, todėl stenkitės nepirkti nedidelės talpos plastikinės taros, naudokite daugkartinio naudojimo mažos talpos tarą ir nemokėkite papildomai už taros pakuotę.
9. Maudymąsi vonioje pakeiskite dušu, trumpinkite maudymosi duše laiką. Kiekvieną minutę duše sunaudojate 15 litrų vandens.
Sutrumpindami laiką bent penkiomis minutėmis, per mėnesį sutaupytumėte apie 10 Lt ir daugiau. Jei yra galimybė, įsigykite vandenį taupančią dušo galvutę.
10. Valydamiesi dantis bei skusdamiesi užsukite čiaupą.
Taip kas kartą vidutiniškai sutaupysite 20 litrų vandens, o vienas šeimos narys per mėnesį sutaupytų apie 7 Lt.
11. Sumontuokite dvigubą tualeto nuleidimo sistemą.
Stenkitės rečiau ir mažesniais kiekiais nuleidinėti vandenį. Kiekvieną dieną, naudodamiesi tualetu, sunaudojame nuo 100 iki 500 litrų vandens, todėl tualeto nuleidimo sistema padėtų efektyviau reguliuoti eikvojamo vandens kiekį. Jei neturite galimybės sumontuoti dvigubo vandens nuleidimo pasirinkimo, į klozeto bakelį įdėkite vieno litro butelį, pripildytą vandens. Taip kas kartą naudojantis tualetu sudautaupysite vieną litrą vandens.
12. Naudodami skalbimo ar indų plovimo mašiną, įsitikinkite, kad ji pilna.
Skalbkite žemesnėje temperatūroje, drabužius džiovinkite gryname ore. Per mėnesį sutaupysite apie 150 litrų vandens ir 2–4 Kwh elektros energijos, tai yra apie 35 Lt.
13. Jei įmanoma, nesinaudokite cheminėmis valyklomis.
Cheminiai prietaisai valymui naudoja labai daug energijos ir pavojingas chemines medžiagas.
14. Virindami vandenį, įpilkite tik tiek, kiek jums reikia.
Kaskart pildami po vieną stiklinę vandens mažiau, galite sutaupyti keliasdešimt litrų per mėnesį. Gaminant, vandenį pigiau šildyti elektriniu virduliu, tada pilti į puodą.
15. Reguliariai atitirpinkite šaldiklį.
Sumažinsite apie 30 procentų šaldytuvo sunaudojamos elektros energijos.
16. Ledukus šaldykite daugkartinio naudojimo indeliuose.
Atsisakykite vienkartinių ledukų šaldymo maišelių, kurie yra pagaminti iš plastiko, suyrančio mažiausiai per 500 metų. Geriau pasirinkite patogius daugkartinio naudojimo ledukų šaldymo indelius.
17. Namuose visus elektros prietaisus išjunkite iš tinklo. Nors jų ir nenaudojate, tačiau prietaisų budėjimo rėžimas taip pat eikvoja elektros energiją.
Yra paskaičiuota, kad 2009 metais Didžiojoje Britanijoje 8 % visos sunaudotos elektros energijos tenka budėjimo rėžimu veikusiems elektros prietaisams.
18. Buitinę techniką pirkite pažymėtais energijos taupymo ženklais.
Buitinė technika, pažymėta ženklais Energy Star, A+, A++, taupo energiją, mažina šiltnamio efektą sukeliančių dujų formavimąsi. Naudodami tokius produktus, elektros energiją eikvosite ekonomiškiau nei naudodami įprastą buitinę techniką.
19. Naudokite elektrą taupančias, diodines lemputes.
Šios lemputės tarnaus 5–12 kartų ilgiau ir sunaudos iki 8 kartų mažiau elektros energijos. Įprastos kaitrinės lemputės 95 % energijos išspinduliuoja šilumos pavidalu ir tik 5 % energijos sudaro šviesa.
20. Naudokite tik įkraunamus galvaninius elementus.
Naudodami juos pirksite (tad ir išmesite) mažiau baterijų, efektyviau naudosite jau turimas, taupysite pinigus ir aplinką.
21. Naudokite atsinaujinančią energiją – vėjo, vandens, saulės.
Domėkitės ir investuokite į ją. Nors kol kas atsinaujanti energija nėra populiari ir yra brangesnė už tradicinę, tačiau ateityje tai bus pagrindiniai energijos šaltiniai, todėl investuoti verta ir saugu jau dabar!
22. Nesinaudokite arba minimaliai naudokites oro kondicionieriais.
Sutaupysite apie 170 Lt šiltuoju metų sezonu ir mažiau kenksite aplinkai.
23. Namuose nustatykite žemesnę kambarių temperatūrą ir šilčiau renkitės, profilaktiškai prižiūrėkite šildymo radiatorius.
Šaltuoju metų sezonu didžiausios musų išlaidos sumokamos už šildymo paslaugas, todėl tikrai daug sutaupysite sumažinę radiatoriaus temperatūrą ir tiesiog šilčiau rengdamiesi namuose. Šildymo radiatorius reikia profilaktiškai prižiūrėti — prasidedant šildymo sezonui patikrinkite ar sistemoje neliko oro, nes kitaip radiatoriai šildys netolygiai, taip pat periodiškai valykite dulkes nuo radiatorių, norint, kad šiluma cirkuliuotų efektyviau, už radiatoriaus esantį sienos plotą uždenkite medžiaga, papildomai nukreipiančią šilumą į kambarį (pavyzdžiui, folija). Nestatykite baldų greta radiatoriaus. Taip pat taupykite prie kambario išorinės sienos pastatę, pavyzdžiui, knygų lentyną, sutaupysite daug šilumos energijos. Tai padės sutaupyti iki 20% šilumos energijos.
24. Šaltuoju laikotarpiu tamsiu paros metu namuose užtraukite užuolaidas, taip pat įsigykite tinkamus sandarius dvigubus langus.
Jokiu būdu nereikia užuolaidomis uždengti radiatorių, nes tuomet šilto oro srautas cirkuliuoja šaltu lango paviršiumi, mažiau šilto oro patenka į kambarį, o šilumos nuostoliai per langus padidėja iki 40 %. Pačių langų pakeitimas sandariais, yra paskaičiuota, atsiperka per 4,5 metų, o sutaupoma daugiau nei 5 % išlaidų šilumai.
25. Įsitikinkite, ar namų langai, židiniai, plyšiai tarp durų, sienų sujungimai yra sandarūs.
Tinkamai apšildžius būstą galima sutaupyti apie 50 procentų šildymo kainos. Yra paskaičiuota, kad apie 140 Lt mūsų šilumai skirtų išlaidų iškeliauja pro plyšius sienose ir languose į niekur…
26. Pirkite bilietus internetu. Jei įmanoma, nespausdinkite jų ant popieriaus.
Prieš spausdindami bilietą pagalvokite, ar jums tikrai to reikia. Vienas europietis per mėnesį vidutiniškai sunaudoja apie 20 kg popieriaus, tad šį skaičių tikrai galima sumažinti. Stenkitės visus mokėjimus atlikti internetu, taip sutaupysite ir savo laiko, nereiks laukti eilėse.
27. Sveikinimus, linkėjimus ar kvietimus siųskite elektroniniame formate.
Elektroniniu formatu siunčiami sveikinimai taupo jūsų laiką, reikalauja mažiau išlaidų, tausoja aplinką, kadangi nėra naudojamas popierius ir yra patogus būdas.
28. Pirkite gyvas Kalėdų eglutes, kurias galima pasodinti.
Grąžinkite tai, kas priklauso gamtai ir gyvas Kalėdų eglutes po švenčių vėl pasodinkite — padarysite gerą darbą!
1. Pasirinkite mažesnį spausdinamo teksto raidžių dydį.
2. Nespausdinkite paveikslėlių tamsiu fonu.
3. Popierių išmeskite tik į jam skirtus konteinerius.
4. Inicijuokite kūrybišką antrinių žaliavų panaudojimą darbovietėje (mokykloje).
5. Naudokite perdirbtą popierių.
6. Naudokite elektrą taupančias, diodines lemputes. Sistemingai valykite šviestuvus.
7. Vietose, kur reikalinga kryptinė šviesa, naudokite reflektorines lemputes (skaitymo, rankdarbių vietos).
8. Pasirūpinkite rūšiavimo konteineriais darbovietės (mokyklos) teritorijoje.
9. Užuot pirkus vandenį plastikiniuose buteliuose, gerkite vandenį iš čiaupo.
10. Geriamam vandeniui rinkitės daugkartines gertuves.
11. Kiekvieną kartą įsitikinkite, ar vandens čiaupas yra sandariai užsuktas.
12. Patikrinkite ar vandens maišytuvai turi aeratorius (aeratorius sumaišo vandenį su oru). Taip galima sutaupyti iki 50 proc. vandens.
13. Esant galimybei, įrenkite į rankos judesį reaguojančius vandens maišytuvus.
14. Nuolat sekite ir palyginkite (pvz. su praėjusiais metais) sunaudojamos energijos kiekį, ne kainą.
15. Už radiatorių įrenkite šilumą atspindinčius ekranus.
16. Saulėtomis dienomis atidarykite žaliuzes ir pasinaudokite natūralia saulės energija. Naktį užuolaidas ar žaliuzes užtraukite.
17. Patikrinkite, ar visi langai ir lauko durys yra sandarūs.
18. Pasirūpinkite, kad langai rūsiuose būtų uždengti šilumą atspindinčiais termoizoliacijos lakštais.
19. Šaltuoju metų sezonu patalpas rekomenduojama vėdinti trumpai — atidarant kelis langus ir sukuriant skersvėjį, nei nuolat laikyti vieną pravirą langą.
20. Vietoje vienkartinių servėtėlių bei popierinių rankšluoščių, biure, kelionėse bei namie pasirink medžiaginius rankšluostėlius.
Medžiaginiai rankšluostėliai yra draugiški aplinkai, ženkliai taupo Jūsų
pinigus, gali būti naudojami daugelį kartų, geriau sugeria drėgmę bei
nuvalo nešvarumus.
21. Naudodamiesi kompiuteriu, įjunkite energijos taupymo funkcijas, venkite budėjimo režimo, naudokitės nešiojamuoju kompiuteriu.
Taip galite sutaupyti apie 20 procentų elektros energijos. Kompiuterio budėjimo režimas sudaro 3 % metinio elektros energijos sunaudojimo, per mėnesį nebus išmesta į atmosferą 1,123 kg CO2. Per 10 minučių darbo pertrauką išjunkite monitorių, 30 min. – išjunkite kompiuterį. Taip sumažinsite CO2 emisijas 8,723 kg kas mėnesį.
22. Pasinaudoję kopijavimo aparatu, įjunkite jį budėjimo arba energijos taupymo režimu.
Vienas įjungtas ir nenaudojamas kopijavimo aparatas naudoja nuo 2 iki 6 vatų elektros energijos.Įjungtas per naktį kopijuoklis sunaudoja tiek energijos, kiek jos užtektų padaryti 1500 kopijų.
23. Biuras be popieriaus – jei įmanoma, spausdinimą ant popieriaus pakeiskite elektroninėmis laikmenomis.
Spausdinkite tik tai, kas būtina. Spausdinkite ant abiejų lapo pusių. Pagrindinės biuro atliekos yra popieriaus atliekos. Vienas europietis per mėnesį vidutiniškai sunaudoja apie 20 kg popieriaus, viena tona popieriaus išsaugo apie 17 didelių medžių! Prieš spausdindami dokumentą ar elektroninį laišką pagalvokite, ar tai būtina, geriau naudokitės dokumento peržiūros funkcija.
24. Papildykite spausdinimo kasetes.
Rašalinis spausdintuvas sunaudoja daug mažiau elektros energijos negu lazerinis. Panaudotos ir išmetamos spausdinimo kasetės virsta atlieka, todėl nepirkdami naujų ne tik taupote, bet ir tausojate aplinką.
25. Naudokite rašymo priemones, kurias galima papildyti.
Nenaudokite vienkartinių rašiklių. Rašymo priemonės dažniausiai yra gaminamos iš plastiko, kuris gaminamas iš plastiko. Nemokėkite papildomai, o tiesiog pakeiskite rašiklio “širdelę”.
26. Reikalaukite, kad visos sąskaitos jums būtų siunčiamos elektroniniu formatu.
Per mėnesį vidutiniškai sunaudojate apie 20 kg popieriaus, o vienos tonos popieriaus gamybai reikia apie 17 didelių medžių! Sąskaitos elektroniniu formatu ne tik tausoja gamtą, yra ne taip lengvai pametamos, bet ir taupo jūsų pačių laiką.
27. Rūšiuokite atliekas: popierius, plastikas, stiklas, metalas ir organinės atliekos metamos atskirai.
Rūšiuojant atliekas, galima mažinti į sąvartynus patenkančių atliekų kiekius ir taupyti gamtinius bei energetinius išteklius. Pastatykite atskiras šiukšlių dėžes popieriui, plastikui, stiklui ir kitoms atliekoms.
Atsisiųskite rūšiavimo ABC:
28. Sveikinimus, linkėjimus ar kvietimus siųskite elektroniniame formate.
1. Nepersivalgykite, subalansuokite mitybą. Dažniau rinkitės vegetarišką, Jūsų regione pagamintą, sezoninį maistą.
Visų pirma, racionaliau valgydami sutaupysite. Taip pat — transportuojant produktus lėktuvais iš vieno žemės kampelio į kitą CO2 emisijų būna maždaug 1 700 kartų daugiau negu pervežant juos sunkvežimiu 50 km. ribose. Valgykite daug daržovių ne tik dėl to, kad sveika, bet mėsos gamyba reikli tiek CO2, tiek metano išskyrimu, be to, sunaudojama labai daug vandens.
2. Susiplanuokite valgiaraštį -> apsipirkinėkite pagal sąrašą – sutaupykite 40% išlaidų ir 150 kg maisto atliekų per metus.
Tyrimų duomenimis, planuodami pirkinių sąrašus galite sutaupyti 40% išlaidų. Apsiperkant pagal sąrašą paprasčiau planuotis prekes, neprisiperkama nereikalingų „skanėstų“, lengviau kontroliuoti/keisti mitybos įpročius/ką ir kiek valgai. Apsiperkant pagal susidarytą meniu išvengiama iki 150 kg. maisto atliekų per metus vienam žmogui.
3. Pirkite lietuviškus/vietinius maisto produktus.
Vietiniai produktai retai nusileidžia kokybe. Atvežtiniai maisto produktai jau yra neekologiški vien todėl, kad juos transportuojant suvartojama daugybė degalų, o apsaugant – daug chemijos.
Perkant vietinius produktus išvengiama „maisto mylių“ susidarymo, kurios vidutiniškai sudaro 4000 km. T.y. atstumas kurį vidutiniškai, maistas nukeliauja kiekvieną kartą, prieš pasiekdamas vartotoją.
4. Pirkite iš pažįstamų, patikimų, rekomenduotų ūkininkų, kurių produkcija esate tikri.
Jei neturite pažįstamų – susipažinkite, jau geriau vieną kartą apsilankyti pas ūkininką negu kiekvieną kartą spėlioti ką perki.
5. Rinkitės natūralius (grynus), kuo mažiau perdirbtus maisto produktus.
Pusgaminiai — neekologiški, nes jų ruošimui suvartota nemažai energijos ir vandens; jų maistinė vertė dažniausiai yra abejotina – neretai jų sudėtyje yra cheminių medžiagų pratęsiančių jų galiojimą, tačiau keliančių riziką susirgti įvairiomis ligomis.
6. Atsisakykite „junk food‘o“ (greito maisto), pusgaminių.
Atsisakius tokio nesveiko maisto išvengsite blogojo cholesterolio, mažės grėsmė susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis. Svarbu stengtis formuoti sveikus mitybos įgūdžius vaikams – su „šalmštamaisčiu“ siejamas hiperaktyvumas, nesugebėjimas susikaupti, antsvoris.
7. Pavadinimai „natūralus“, „bio“, „eko“ ar „švarus“ dar nereiškia, kad tai 100% natūralus ar ekologiškas maistas, todėl skaitykite etiketes.
Pagal LT galiojančius įstatymus, produktų, kuriuose yra GMO daugiau nei 0.9% pakuotėse, tai privalo būti nurodyta. Taip pat verta įsiminti pavojingiausius ar dažniausiai naudojamus vengtinus „E“ priedus, kurie dažnai yra tiesiog parašomi pavadinimais.
8. Nevaartokite/nepirkite produktų su natrio glutaminu (E621)
Kasdien jį vartojant, organizmas palaipsniui ima reikalauti vis didesnių jo kiekių. Venkite pigių kinų maisto kavinių-užeigų, kadangi jų virtuvėje intensyviai naudojamas natrio glutamatas. Specialistai teigia, kad natrio glutamatas (E 621) gali sukelti alergiją, pažeisti žmogaus smegenis ir yra ypač pavojingas vaikų sveikatai. Vaikai ypatingai (o ir suaugusieji taip pat) pripranta prie natrio glutamato maiste. Nuo dažno E 621 vartojimo skonio receptoriai praranda jautrumą, todėl maistas be šio papildo ima atrodyti beskonis.
9. Rinkitės šviežią maistą (ne šaldytą ar konservuotą), pirkite sveriamą produkciją. Pirkite tiek, kiek reikia, stenkitės kuo mažiau išmesti.
Parduotuvėje visada palyginkite sveriamų ir supakuotų produktų kainas – dažniausiai pirkdami sveriamą produkciją sutaupysite.
10. Perkant maisto produktus venkite perteklinės pakuotės.
Naudokite daugkartinius maišelius. Vidutiniškai vienam žmogui tenka 323 plastikiniai maišeliai per metus, atsisakę vienkartinių maišelių vos per kelis metus sąvartyne sutaupysite tiek vietos, kiek užima Jūsų šaldytuvas.
11. Pirkite ir gaminkite valgyti tiek, kiek reikia — venkite maisto atliekų susidarymo.
Kasmet vien dalis prekybos įmonių išmeta apie 4300 tonų maisto produktų, kurių vertė siekia virš 10 milijonų litų. Tokio maisto kiekio užtektų pamaitinti 170– ties vidutinio dydžio, vaikų globos namų auklėtinių. Susidariusias maisto atliekas, jei turite galimybę, kompostuokite.
12. Kai kurie Jūsų pamėgti maisto produktai – nykstančios rūšys, domėkitės ką valgote.
Pavyzdžiui, toliau išvardintų žuvų pagaunama kur kas daugiau nei iš tiesų leidžiama, šioms rūšims gresia išnykimas, o jų žvejyba kelia didelį pavojų aplinkai: Jūros ešeriai, Lašišos, Paltusai, juodieji paltusai, Rykliai, Tropinės krevetės, Unguriai, Jūrų velnias, Tilapijos, Upinės nėgės, Riebžuvės, Geltondryžės riebžuvės.
13. Nepirkite vandens plastikiniuose buteliuose.
Vartokite vandenį iš čiaupo. Buteliuose pirkti patariama tik tuomet jei vanduo iš čiaupo ar šulinio yra užterštas. Geriamas vanduo buteliuose paprastai tas pats, kuris atkeliauja pas jus vandentiekio vamzdžiais. Norint mineralinio vandens – būtina apsižiūrėti, kad nusipirktumėte tikrą, o ne šiaip gazuotą ar mineralizuotą. Tai žymima etiketėje. Užsipilkite vandenį iš čiaupo į tuščius butelius pas draugus ar giminaičius, jei neturite kokybiško vandens iš čiaupo. Atsisakydami vandens plastikiniuose buteliuose kiekvienais metais „sutaupote“ tiek plastiko atliekų, kiek sveria 10 metų vaikas.
14. Pakeiskite gyvulinės kilmės riebalus augaliniais.
Pavyzdžiui, šalto spaudimo aliejais. Augaliniuose riebaluose daugiau nesočiųjų riebalų, nėra cholesterolio.
15. Naudokite/vartokite mažiau mėsos.
Gyvulių ganyklose išsiskiria dideli kiekiai metano dujų (atrajojančių gyvūnų raugėjimas ir išmatos) , kurios 20 kartų stipriau įtakoja klimato kaitą nei CO2. Vien viena karvė per metus išskiria apie 200 kubinių metrų metano, o visa gyvulių pramonė „atsakinga“ už 18% visos žemės metano ir CO2 dujų emisijas. Be to — pramoninių būdu auginamų gyvūnų mėsos kokybė ir vertė menka.
16. Rinkitės ir dažniau vartokite termiškai neapdorotą maistą.
Jame išsaugoma daugiau vertingųjų maistinių medžiagų. Termiškai apdorojant prarandama 50% vitamino C, iki 70% B grupės vitaminų, 25% Kalcio, Magnio ir kitų vertingų mineralų.
17. Rinkitės daugiau daržovių.
Labiausiai skrandžio sulčių išsiskyrimą žadina daržovės, vaisiai, daržovių sultinys. Riebalai sulčių išsiskyrimą sulaiko, o riebi mėsa dar ir ilgai būna skrandyje, taip apkraudama jį darbu.
18. Pirkite/valgykite sezonines daržoves ar vaisius.
Šių daržovių bei vaisių atsargas, nepatingėjus, nesunkiai galima paruošti žiemai ir ankstyvajam pavasariui.
19. Nevartokite gazuotų saldintų gėrimų ir nepratinkite prie jų savo vaikų.
Specialistų teigimu, gaiviųjų gėrimų su saldikliais vartojimas yra glaudžiai susijęs su vaikų hiperaktyvumu, nutukimu, diabetu, vėžiniais susirgimais. Saldikliai sacharinas, ciklamatas ir aspartamas taip pat turėtų būti vengtini, nes yra laikomi kancerogenais.
20. Nesirinkite nenatūralių spalvų maisto ir ryškiaspalvių ledinukų.
Dažniausiai šie produktai dažomi sintetiniais (dirbtiniais dažikliais).
21. Atsisakykite kramtomųjų gumų.
Gaivų burnos kvapą gali palaikyti fermentinis sūris, gvazdikėliai, muskatas, kmynai, petražolės, pankolis, kardamonas, rozmarinas, mėta, citrusiniai vaisiai, kuriuos galite tiesiog sukramtyti po maisto.
22. Gaminkite patys.
Patys gaminkite patiekalus, gėrimus, maisto priedus (pavyzdžiui, kečupą, majonezą, garstyčias, sultis, prieskonių mišinius, konservus). Juos gaminant pramoniniu būdu sunaudojama daugiausiai sintetinių medžiagų/priedų, o, gamindami patys, valgysite sveikesnį, šviežesnį maistą, tai pat sutaupysite pinigų.
23. Auginkite patys.
Patys auginkite namuose ant palangių, terasose, balkonuose (kaip dekoratyvinius-funkcinius augalus) įvairius prieskonius, salotas, čili, o labai pasistengus – taip pat ir pomidorus su agurkais.
24. Uogaukite – grybaukite.
Sudžiovintos ar užšaldytos miško gėrybės žiemą/pavasarį ne tik sutaupys pinigų, bet ir išsaugos visas vertingas medžiagas/spalvą/kvapą/skonį.
25. Rudens gėrybes paruoškite žiemai.
„Šviežius“ olandiškus pomidorus gali pakeisti džiovinti, dauguma šakninių daržovių gali būti sandėliuojamos, o beveik visos – šaldomos.
26. Pašalinkite nitratus iš maisto produktų.
Nitratų kiekį daržovėse, vaisiuose įmanoma sumažinti juos tiesiog nulupant, mirkant, verdant.
27. Pažinkite aplinkui augančius augalus.
Dauguma iš jų, pavyzdžiui, šermukšniai, šaltalankiai, pienės, dilgėlės, garšvos, yra valgomi ir naudingi sveikatai.
28. Valgykite maistą su gera nuotaika ir šypsena.
Mėgaukitės kiekvienu kąsniu! Rusų fiziologas I. Pavlovas jau seniai įrodė, jog noriai ir skaniai suvalgytas maistas garantuoja gerą virškinamųjų sulčių išsiskyrimą.
29. Sukramtykite maistą 30 kartų.
Tokiu būdu maistas bus lengviau suvirškinamas ir geriau įsisavinamas.
30. Virtuvėje naudokite draugiškas gamtai priemones.
Biodegraduojantys indų plovikliai, valikliai, daugkartiniai rankšluosčiai ir kt.
31. Vienkartiniams indams – ne.
Moliniai, metaliniai, stikliniai, fajansiniai, porcelianiniai – kokie tik patinka, bet tik ne vienkartiniai plastikiniai. Plastikas vienareikšmiškai pralošia natūraliai keramikai, natūralioms ir ilgaamžėms medžiagoms. Jeigu lieka plastikinių pakuočių nuo ledų, saldumynų ar pan., reikėtų jas panaudoti buityje – saugoti smulkmenas, birius produktus ir kt. Jei jau tenka rinktis vienkartinius indus – rinkitės popierinius puodelius ir lėkšteles bei medinius vienkartinius įrankius.
32. Taupykite elektros energiją gamindami.
Brinkinkite, virkite uždaruose puoduose, valykite šaldytuvą, sumažinkite jo šaltį, protingai naudokite orkaitę. Racionaliai naudodami buities prietaisus galite sutaupyti net iki 30% virtuvėje naudojamos elektros energijos.
33. Dalinkitės pertekliniu maistu/produktais, pavyzdžiui, su „Maisto banku“ ar senyvo amžiaus kaimyne.
33. Paverskite valgymą ritualu, neskubėkite, valgydami galvokite apie maistą, gamindami jį pakraukite teigiama energija, prieš valgydami pauostykite.
1. Planuokite kelionę iš anksto.
• Pasirinkite optimalų važiavimo kelią ir laiką, kad išvengtumėte automobilių spūsčių.
• Įvertinkite oro sąlygas, jei įmanoma, esant prastoms sąlygoms, kelionę atidėkite.
• Lyjant ar sningant saugiu atstumu sekite priekyje važiuojančio automobilio vėžiomis, kad sumažintumėte pasipriešinimą riedėjimui.
2. Automobilio padangas pripūskite pagal rekomendacijas ir reguliariai tikrinkite padangų slėgį.
• Taip sumažinsite degalų sąnaudas 2.5 proc., taip pat į aplinką bus mažiau išmetama CO2. Jei slėgis padangose per mažas, jos remiasi didesniu paviršiumi, dėl to padidėja riedėjimo pasipriešinimas ir atitinkamai degalų sąnaudos.
• Nenaudokite sezonui nepritaikytų padangų, susidėvėjusių padangų, kurių protektoriaus gylis per mažas.
3. Rūpinkitės automobilio technine būkle.
• Nepilkite alyvos daugiau nei reikia – padidintas alyvos kiekis reiškia galios sumažėjimą, kartu didėja ir degalų bei alyvos sąnaudos.
• Periodiškai atvykite į autoservisą patikrinti, kaip veikia visos svarbiausios automobilio sistemos: važiuoklės ir amortizatorių; stabdžių; išmetamųjų dujų; apšvietimo; elektronikos.
• Reguliariai tikrinkite ir pakeiskite filtrus automobilyje — užsiteršęs oro filtras padidina kuro sąnaudas 0,7 l šimtui kilometrų.
• Į automobilio baką pilkite tik reikiamo oktaninio skaičiaus benziną.
4. Vairuodami pasirinkite tinkamą vairavimo būdą.
• Kelyje elkitės ramiai, stenkitės nuolat „skenuoti” situaciją kelyje, kad galėtumėte išlaikyti tolygų greitį ir išvengtumėte staigaus pagreitėjimo ar stabdymo, į agresyvius kitų eismo dalyvių veiksmus neatsakykite tuo pačiu.
• Numatykite priekyje esančią kliūtį, lėtėkite atleidę akseleratoriaus pedalą, perjungdami pavaras į žemesnes.
• Išmokite važiuoti iš inercijos. Įvertinkite kiekvieno posūkio aštrumą, kad prieš pat jį nereikėtų staigiai stabdyti. Taip tik eikvojamos stabdžių kaladėlės, tuo tarpu judant iš inercijos, išnaudojama įsibėgėjimo metu išeikvota energija.
• Stenkitės keisti pavaras anksčiau, nei variklis pajus apkrovas – daugelyje dyzelinių automobilių tai reikia daryti variklio apsukoms pasiekus 2000 aps./min., benzininių – 2500 aps./min. Svarbu kuo mažiau naudoti pirmą pavarą, kuomet sunaudojama daugiausia kuro.
• Pasirinkite optimalų ir saugų važiavimo greitį. Mažiausios kuros sąnaudos, kai vairuojate iki 80 – 90 km/h greičiu. Yra apskaičiuota, kad: važiuojant 110 km/h greičiu, degalų sunaudojama 9 proc. daugiau, nei važiuojant 100 km/h greičiu, ir 15 proc. daugiau, nei 80 km/h greičiu; važiuojant 130 km/h greičiu, degalų sąnaudos gali būti net iki 25 proc. didesnės, nei pasirinkus 110 km/h greitį.
• Sustoję ilgiau nei 2 minutėms, išjunkite automobilio variklį.
5. Nevežiokite nereikalingų daiktų automobilyje, nuimkite laikiklius nuo stogo kai jų nenaudojate.
• Dėl padidėjusio oro pasipriešinimo ir papildomo svorio degalų sąnaudos ir CO2 emisija gali padidėti iki 10 proc. Važinėjant su tuščia
stogo bagažine degalų sąnaudos padidėja 3 – 5 proc.
6. Jei nėra būtinybės, nesinaudokite oro kondicionieriumi ar šildomų sėdynių funkcija. Taip pat stenkitės naudoti kuo mažiau automobilio elektros prietaisų vienu metu.
• Šildomos sėdynės padidina degalų sąnaudas 0,25 l šimtui kilometrų, oro kondicionierius — net iki 2 l šimtui kilometrų.
• Kiekvienas įjungtas elektrinis ar mechaninis prietaisas (šviesos, šildytuvas, oro pūtiklis, sėdynių šildytuvas, šildomi veidrodėliai, radijas ar CD/MP3 grotuvas ir t.t.) didina degalų sąnaudas, tad visus nenaudojamus prietaisus išjunkite, kai jų jau nebereikia.
• Per valandą oro kondicionierius į aplinką išmeta iki 650 g. CO2, todėl kuo rečiau naudodami oro kondicionierių prisidėsite prie aplinkos saugojimo.
7. Važiuodami uždarykite automobilio langus.
• Uždarius langus, ypač jei važiuojama didesniu greičiu, aerodinaminis pasipriešinimas bus gerokai mažesnis.
• Jei būtina, naudokite mechaninį oro ventiliatorių arba laikinai įsijunkite kondicionierių.
• Ta pati taisyklė galioja ir dėl stoglangių.
8. Nevažiuokite automobiliu po vieną, kooperuokitės, tapkite pakeleiviais, pavėžėkite kitus, dažniau naudokitės visuomeniniu transportu.
• Jei nors 30 žmonių paliktų savo automobilį vykti į darbą ir rinktųsi važiavimą viešuoju transportu, būtų sutaupoma beveik 5000 l degalų per metus.
• Viešasis transportas ir naudoja 15 kartų mažiau energijos, lyginant su automobiliu.
9. Venkite trumpų distancijų automobiliu.
• Apie 45 proc. nuvažiuojamų atstumų mieste yra trumpesni nei 3 km.
• Vienas litras benzino į atmosferą išmeta 2,3 kg CO2, dyzelinas – 2,7 kg CO2.
• Šaltas automobilio variklis naudoja žymiai daugiau kuro, todėl trumpas distancijas nueikite pėsčiomis – taupykite, tausokite ir būkite aktyvūs!
10. Degalų taupymą paverskite žaidimu arba iššūkiu sau, suskaičiuokite kiek sutaupėte pinigų, susiraskite bendraminčių ir nuolat tarpusavyje palyginkite rezultatus bei pasidalinkite patirtimi!
1. Energijos gaminimas naudojant atsinaujinančius išteklius – saulė, vanduo, vėjas.
2. Saikingas ir efektyvus išteklių naudojimas kuriant gerovę, didesnę vertę.
3. Energijos išteklių, skiriamų susisiekimui, kiekio mažinimas. Susisiekimo būdų efektyvinimas.
4. Energijos išteklių, skiriamų komfortui palaikyti, kiekio mažinimas.
5. Maisto ir kitų produktų transportavimo kelio nuo kilmės vietos iki galutinio vartotojo trumpinimas.
6. Saikingas maisto ir kitų produktų ar paslaugų vartojimas.
7. Vandens tausojimas, efektyvus vandens naudojimas buityje, pramonėje, ūkiuose.
8. Augalinės kilmės maisto dalies didinimas mityboje.
9. Antrinių žaliavų, pakuočių mažinimas, pakartotinis panaudojimas, rūšiavimas.
10. Taršos prevencija ir mažinimas.
11. Biologinės įvairovės ir gausos palaikymas, nykstančių rūšių apsauga.
12. Gydymas ir imuniteto stiprinimas natūraliomis priemonėmis.
13. Genetinės modifikacijos prevencija.
14. Korupcijos prevencija.
15. Nuomonių įvairovės tolerancija ir įsiklausymas.
16. Pozityvios informacijos sklaidos visuomenės informavimo priemonėse ir kitoje aplinkoje didinimas.
17. Atsakinga ir aktyvi narystė bendruomenėse. Bendravimas su vaikais, mokyklomis, seneliais.
18. Dėmesys žmogui mažina esantį susvetimėjimą ir atstumą tarp žmonių.
19. Atsakingas laisvalaikis ir pramogos, be žalingo poveikio aplinkai ir aplinkiniams.

